Είστε εδώ

Το μεγάλο όπλο της Ευρώπης για την παγκόσμια τεχνολογική ηγεμονία

Γράφει η ΤζαΚ

Μπορεί η Ευρώπη να έχασε την επανάσταση όσον αφορά την επιστήμη των μαζικών δεδομένων (big data) αλλά όπως φαίνεται είναι αποφασισμένη να προχωρήσει ανταγωνιστικά μπροστά, σε σχέση με την υπολογιστική ισχύ τον 21ο αιώνα. Καθόλου τυχαία λοιπόν, δύο ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι επίτροποι Τιερί Μπρετόν και Μαγκρέτε Βεστάγκερ έχουν επικεντρώσει τη συντονισμένη τους προσπάθεια στην ανάπτυξη αυτής της ισχύος, κάνοντας χρήση του τεράστιου δυναμικού των αποκαλούμενων κβαντικών υπολογιστών.

Οι σημερινοί υπολογιστές κάνουν τους υπολογισμούς τους με bits, τα οποία αποθηκεύονται ως ηλεκτρικά φορτία σε κυκλώματα και επεξεργαστές. Όπως ξέρουμε, ένα bit έχει μόλις δύο επιλογές, που αντιπροσωπεύονται από τα ψηφία «1» και «0». Όλοι οι υπολογιστές στηρίζονται στη βασική αυτή λειτουργία των συσχετισμών των bits. Η βασική μονάδα του κβαντικού υπολογιστή είναι το qubit, συντόμευση του κβαντικού bit (quantum bit), που είναι σαν το κανονικό bit δηλαδή μόνο που είναι ταυτοχρόνως και 0 και 1. Ο κβαντικός υπολογιστής λειτουργεί φυσικά με πιθανότητες, υπολογίζει δηλαδή την κβαντομηχανική πιθανότητα του τι θα είναι το qubit τη στιγμή που θα το παρατηρήσουμε. Γιατί τη στιγμή που θα δούμε το μυστηριώδες αυτό qubit, παύει να είναι μυστηριώδες και αποκτά τις ιδιότητες του παραδοσιακού bit.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θέλετε να τα ξέρετε όλα για την Ευρώπη; - Πατήστε like στη σελίδα του EUROLETTER στο facebook

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Αξιοποιώντας τις δυνάμεις αυτών των υπερυπολογιστών, οι ηγέτες της ΕΕ ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να βοηθήσουν την Ευρώπη να ηγηθεί μιας νέας τεχνολογικής επανάστασης που θα βασίζεται σε δεδομένα από τους τομείς της βιομηχανίας, της γεωργίας και της ενέργειας. Για να γίνει πιο κατανοητή η δύναμή τους, ο επικεφαλής του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας στο ερευνητικό κέντρο της IBM στη Ζυρίχη Χάικε Ρίελ επισημαίνει πως για παράδειγμα, οι κβαντικοί υπολογιστές θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ευρώπη να υπολογίσει καλύτερα τα μόρια λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται ώστε να είναι πιο αποδοτικά ενεργειακά αλλά και να συμβάλουν στη δημιουργία πιο ισχυρών μπαταριών αλλά και ελαφρών υλικών.

Το βέβαιο είναι πως η Ευρώπη πρέπει να βάλει τα δυνατά της και γρήγορα. Σήμερα, ΗΠΑ και Κίνα διαθέτουν τους περισσότερους υπερυπολογιστές και προπορεύονται όσον αφορά την ευρεσιτεχνία στον τομέα των υπολογιστών και της τεχνολογίας γενικότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κινεζική κυβέρνηση ξοδεύει τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για κβαντική έρευνα. Από την πλευρά των ΗΠΑ, το 2018 ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πέρασε  νόμο που προβλέπει 1,2 δισεκατομμύριο δολάρια επιχορήγηση για την κβαντική έρευνα και τον Φεβρουάριο πρότεινε τη χρηματοδότηση της κβαντικής έρευνας πληροφοριών με 237 εκατομμύρια δολάρια στον προϋπολογισμό του 2021.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε το εμβληματικό της πρόγραμμα Quantum Technologies ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ το 2018, το οποίο θα χρηματοδοτήσει την ευρωπαϊκή κβαντική έρευνα τα επόμενα 10 χρόνια. Ταυτόχρονα η Κομισιόν  πρότεινε τη διάθεση  2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω του προγράμματος Digital Europe. Στη συνέχεια, οι ηγέτες της ΕΕ επιμήκυναν τη χρηματοδότηση για την ψηφιακή Ευρώπη κοντά στα 6,8 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα προγράμματα κβαντικής θα ενισχυθούν οικονομικά και μέσω του ερευνητικού προγράμματος Horizon Europe της ΕΕ (ύψους 80,9 δισεκατομμυρίων ευρώ).

Μένει, όπως επισημαίνουν οι πιο επιφυλακτικοί αναλυτές, να δείξει η Ευρώπη ότι εννοεί αυτά που λέει και να κάνει πράξη όσα έχει προαναγγείλει.