Είστε εδώ

Μεγάλη διπλωματική επιτυχία: Οι 12 μείζονες αλλαγές που φέρνει η συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου

Η υπογραφή μερικής οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου είναι μια μεγάλης σημασίας και τεράστιων επιπτώσεων πράξη της εξωτερικής μας πολιτικής, που δημιουργεί νέα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο, στην ελληνική εξωτερική πολιτική αλλά και στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και των Αρχών της Καλής Γειτονίας.

dendias-egypt-thumb-large.jpg

Οι 12 σημαντικές επιπτώσεις της συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου:

 1. Από κάθε άποψη είναι μία μεγάλη εθνική επιτυχία που έρχεται μετά την συμφωνία την οποία συνυπογράψαμε προ λίγων μόλις εβδομάδων με την Ιταλία και κλείνει μία περίοδο αδράνειας και δισταγμών στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας
 2. Η χώρα μας αυξάνει σημαντικά το κυριαρχικό της αποτύπωμα και κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της χωρίς αμφισβητήσεις και αμφιλεγόμενες συμφωνίες.
 3. Η Ελλάδα υλοποιεί μια στρατηγική εθνικής ολοκλήρωσης κατοχυρώνοντας τον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς αποτυπώνει τις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου σύμφωνα με τις οποίες να νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα.
 4. Η χώρα δημιουργεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου ένα κεκτημένο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Δρέπει εμπράκτως τους καρπούς μιας πολιτικής αρχών που στηρίζεται στη συνεργασία και το Διεθνές Δίκαιο.
 5. Είναι μία συμφωνία μεταξύ χωρών που δεν αμφισβητούν η μία τα δικαιώματα της άλλης, δεν εκβιάζουν, δεν απειλούν. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα εμβαθύνει και ενισχύει έτι περαιτέρω τις καλές σχέσεις της με τη μεγαλύτερη αραβική χώρα του κόσμου, την Αίγυπτο.
 6. Επιβεβαιώνει την ακυρότητα του Τουρκο-Λιβυκού Μνημονίου. Η ΑΟΖ Ελλάδος- Αιγύπτου είναι μια αποτελεσματική ενέργεια που ενταφιάζει  το τουρκολιβυκό σύμφωνο.
 7. Η συμφωνία συνομολογήθηκε με το Κάιρο μετά από 13 γύρους διαπραγματεύσεων και 15 χρόνια μετά την έναρξη τους καθώς και 8 μήνες μετά τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης. Ρυθμίζει εκκρεμότητες δεκαετιών και δείχνει ότι ο εποικοδομητικός διάλογος και η αμοιβαία εμπιστοσύνη μπορούν να φέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα στην εξωτερική μας πολιτική.
 8. Πλέον, πέραν της έμπρακτης επιβεβαίωσης της ακυρότητας του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, κατοχυρώνουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, σε συμφωνία με μια γειτονική χώρα. Ενισχύεται ακόμη περισσότερο η διπλωματική μας θέση, αναδεικνύοντας με απόλυτη σαφήνεια ότι οι τουρκικές αξιώσεις είναι απολύτως παράνομες και ανεδαφικές.
 9. Η σημερινή εξέλιξη πιέζει αποφασιστικά τη Λιβύη να ενταχθεί κι αυτή στην ομάδα των κρατών που με τις διμερείς τους συμφωνίες σέβονται το Διεθνές Δίκαιο. Η Λιβύη πλέον βρίσκεται μεταξύ δύο απολύτως νόμιμων οριοθετήσεων (Ελλάδα-Ιταλία και Ελλάδα-Αίγυπτος). Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει καμία απολύτως νόμιμη βάση να απορρίπτει την συζήτηση με την Ελλάδα για να ολοκληρωθεί με νόμιμο τρόπο  η οριοθέτηση μεταξύ μας ΑΟΖ στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Η οριοθέτηση αυτή είναι η μόνη νόμιμη και εξυπηρετεί το συμφέρον αμφοτέρων των χωρών μας.  
 10. Επιβεβαιώθηκε ότι η τήρηση του Δικαίου της Θάλασσας αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των χωρών στην περιοχή.
 11. Αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.  
 12. Η παρούσα οριοθέτηση είναι τμηματική, δηλαδή αποτελεί τμήμα συνολικής μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θέλετε να τα ξέρετε όλα για την Ευρώπη; - Πατήστε like στη σελίδα του EUROLETTER στο facebook

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Δηλώσεις Δένδια