Είστε εδώ

«Κεραυνός» Μητσοτάκη σε Ερντογάν: Ζήτησε ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία (video)

Μια ανακοίνωση - καταπέλτη έκανε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιλώντας στους δημοσιογράφους αποκάλυψε ότι ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να αποφασίσουν εμπάργκο όπλων εναντίον της Τουρκίας, το οποίο θα συζητηθεί και -ίσως- θα αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, οπότε εκπνέει η προθεσμία που έδωσε η ΕΕ στην Άγκυρα να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες και να προσέλθει σε διάλογο με την Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «διάβασε» σωστά την ευρωπαϊκή κόπωση από τις συνεχείς παλινδρομήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κι έθεσε το ζήτημα του εμπάργκο ως μέρος των κυρώσεων, περίπου ως "δαμόκλειο σπάθη" επάνω από το κεφάλι της τουρκικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Παρά το ότι διπλωματικοί κύκλοι επεσήμαναν στο "euroletter" ότι απέχουμε πολύ ακόμα από την επιβολη΄του εμπάργκο -σήμερα κατατέθηκε ως πρόταση- ωστόσο πλέον οι ευρωπαϊκές κυρώσεις παύουν να είναι διαχειρίσιμες από τον Ερντογάν και γίνονται πολύ μεγάλη απειλή για την τουρκική πολιτική και στρατιωτική ελίτ. 

Σε αυτό το σκηνικό προστίθεται μια πιθανή αλλαγή φρουράς στο Λευκό Οίκο τον επόμενο μήνα, οπότε οι ΗΠΑ με πρόεδρο τον Τζο Μπάιντεν είναι πιθανό να μπουν κι αυτές στη συζήτηση περί εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, σφίγγοντας περαιτέρω τον κλοιό για τον Ερντογάν και τους επιτελείς του.

Παράλληλα, την έντονη αποδοκιμασία τους στις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, πράγμα που αποτυπώθηκε και στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι στις Βρυξέλλες.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θέλετε να τα ξέρετε όλα για την Ευρώπη; - Πατήστε ΕΔΩ για like στη σελίδα του EUROLETTER στο facebook

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το ζήτημα της Τουρκίας, όπως υπενθύμισε ο πρωθυπουργός, δεν επρόκειτο να συζητηθεί σήμερα, αλλά τελικά αυτό έγινε χάρη στις ελληνικές και τις κυπριακές ενέργειες. Όπως επισήμανε, η καταληκτική ημερομηνία για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία είναι ο προσεχής Δεκέμβριος.

Τι αναφέρει για την τουρκική προκλητικότητα το κείμενο των συμπερασμάτων της ΕΕ

To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020».

Δείτε τι είπε στη συνέντευξη Τύπου ο Έλληνας πρωθυπουργός