Είστε εδώ

Η Ελλάδα δεν μπορεί να πολτοποιεί βιβλία

του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Είναι δείγμα υγείας και απόδειξη αισιοδοξίας για το μέλλον αυτού του τόπου ο τεράστιος θόρυβος που ξεσηκώθηκε για την πολτοποίηση βιβλίων του μεγάλου εκδότη και φανατικού «βιβλιά» Σάμη Γαβριηλίδη, ο οποίος πέθανε πέρυσι και η εταιρεία του περιήλθε στις τράπεζες λόγω χρεών. Πράγματι, στη χώρα που γέννησε τον Αριστοτέλη, τη φιλοσοφία, τον Ορθό Λόγο, στη χώρα που αποτελεί δημιούργημα του ποιητή (Όμηρος) είναι έγκλημα η πολτοποίηση βιβλίων. Οποιουδήποτε βιβλίου. Κι αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο.

Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι όπως ακριβώς παρουσιάζονται από ορισμένους «οργισμένους». Οι τράπεζες θα έπρεπε να φορολογηθούν για μια μεγάλη ποσότητα βιβλίων, τα οποία περιήλθαν στην κατοχή τους από τις εκδόσεις «Γαβριηλίδη», ενώ και η ίδια η πολτοποίηση δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά δεν είναι το θέμα μας η συγκεκριμένη πολτοποίηση, η αφορμή είναι. Άλλωστε δεν πολτοποιούν βιβλία μόνο οι τράπεζες, ας τα πούμε τώρα αυτά, είναι ώρα να ειπωθούν κάποια πράγματα και για το βιβλίο στην Ελλάδα. Ακόμα και κάποιοι εκδότες, προτιμούν να πολτοποιούν παρά να φορολογούνται για βιβλία που δεν έχουν πωλήσεις και παραμένουν στις αποθήκες τους αδιάθετα, ως απόθεμα στο διηνεκές. Καλό, πάγκαλο είναι το βιβλίο, αλλά και οι εκδοτικοί οίκοι είναι επιχειρήσεις που πρέπει να ζήσουν.

Λύση δεν είναι να ειδοποιηθούν οι συγγραφείς των απούλητων βιβλίων να αγοράσουν όσα μπορούν με μια μεγάλη έκπτωση και μετά να τα χαρίζουν σε φίλους και γνωστούς. Έτσι το πολιτιστικό μας απόθεμα παραμένει ανεκμετάλλευτο. Θα μου χαρίσει ένας φίλος, ένα βιβλίο που έγραψε και που κατά τεκμήριο δεν με ενδιαφέρει, κι εγώ θα το αφήσω σε μια γωνιά του σπιτιού και στο πρώτο «νοικοκύρεμα» θα το «σουτάρω».

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θέλετε να τα ξέρετε όλα για την Ευρώπη; - Πατήστε ΕΔΩ για like στη σελίδα του EUROLETTER στο facebook

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ακούω ήδη τον αντίλογο: «Να αρχίσουμε τις εξαιρέσεις; Εάν περιέλθει στην κατοχή ενός πιστωτικού ιδρύματος μια περιουσία, αυτή φορολογείται». Όχι, να μην αρχίσουμε τις εξαιρέσεις. Μια και μόνη εξαίρεση να κάνουμε: Τα βιβλία! Τα βιβλία που περιέρχονται σε εταιρείες και φορείς λόγω χρεών των οφειλετών να μην φορολογούνται υπό την προϋπόθεση ότι θα δωρίζονται με συγκεκριμένες διαδικασίες που θα θεσπιστούν σε μια λίστα φορέων, ιδρυμάτων (παιδικών, σωφρονιστικών κλπ), η οποία μπορεί λχ να ανοίξει μέσα στο gov.gr και εκεί να μπαίνει η τράπεζα που παρέλαβε από έναν χρεοκοπημένο εκδοτικό οίκο βιβλία, να επιλέγει που θα χαρίσει τι, και να απαλλάσσεται για αυτές τις δωρεές από τη φορολόγηση (άλλωστε ήδη σήμερα οι δωρεές δεν φορολογούνται).

Τη λύση μπορεί να δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων (Πολιτισμού, Παιδείας, Οικονομικών κλπ). Πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά η δια νόμου απαγόρευση καταστροφής βιβλίων και η κινητροδότηση για δωρεές τους σε βιβλιοθήκες και ιδρύματα. Οι νομομαθείς θα βρουν ένα τρόπο, δεν υπάρχει αμφιβολία. Αλλά η καταστροφή ενός βιβλίου, ενός μόνο, είναι έγκλημα. Και στη δική μας χώρα, που αν προσέφερε κάτι στην Ανθρωπότητα είναι Πνεύμα, είναι διπλό έγκλημα.

Πηγή: political