Είστε εδώ

Διερευνητικές επαφές: Το νέο δίλημμα του Μητσοτάκη στον Ερντογάν

του Φαίδωνα Κυριακίδη

Στην Πορτογαλία βρήκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη η δημόσια πρόσκληση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου για επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας- Τουρκίας. Ωστόσο, φαίνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν έτοιμος για αυτή την κίνηση της Τουρκίας κι αμέσως με τις δηλώσεις του είναι εκείνος που όρισε το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, πριν καν η Τουρκία διατυπώσει επίσημα το σχετικό αίτημα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός γνωρίζει ότι η Τουρκία επιθυμεί κι επιδιώκει μονίμως να χρεώσει στην Αθήνα κάθε «αναποδιά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Γι αυτό εμφανίστηκε αμέσως θετικός στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών υπό την προϋπόθεση, όπως έσπευσε να διευκρινίσει, ότι θα ακολουθηθούν οι κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Με αυτό τον τρόπο,

α) έβαλε και πάλι τις αποφάσεις ολόκληρης της Ευρώπης ανάμεσα στις δυο χώρες

β) θύμισε ότι αυτές οι κατευθύνσεις έχουν να κάνουν με τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και

γ) επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στις πρόσφατες αποφάσεις της ζητεί από την Τουρκία «συνέχεια και συνέπεια» στην πολιτική που ακολουθεί το Διεθνές Δίκαιο.

Ως επιστέγασμα αυτών των τριών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι τον προσεχή Μάρτιο η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Σύνοδο Κορυφής θα ασχοληθεί με την έκθεση Μπορέλ, για όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων.  

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θέλετε να τα ξέρετε όλα για την Ευρώπη; - Πατήστε ΕΔΩ για like στη σελίδα του EUROLETTER στο facebook

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Όλα αυτά τέθηκαν εξαρχής από τον κ. Μητσοτάκη, αμέσως μόλις εκλήθη να απαντήσει για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου και μόλις λίγες ημέρες μετά την τηλεδιάσκεψη του Τούρκου προέδρου με την Πρόεδρο της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν, όπου ο Ταγίπ Ερντογάν είπε καθαρά ότι βλέπει το μέλλον της χώρας του στην Ευρώπη. Λίγοι τον πιστεύουν, αλλά αυτό που είναι γνωστό είναι πως από πουθενά αλλού δεν κατάφερε να βρει υποστήριξη για την καταρρέουσα τουρκική οικονομία.

Το δίλημμα που τώρα έβαλε ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν είναι: Ή σέβεσαι το Διεθνές Δίκαιο όπως ζητεί η Ευρώπη και πάμε σε διερευνητικές συνομιλίες, ή δεν το σέβεσαι οπότε αποκόπτεσαι από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο.

Λεπτομέρεια με σημασία: Το Διεθνές Δίκαιο ορίζει ΟΛΟ το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εκτός της ρύθμισης των θαλασσίων ζωνών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Κάτι, που θα το βρει μπροστά της η Τουρκία αμέσως μόλις καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων…