Είστε εδώ

Αυτά είναι τα 7 «καρφιά» του Μητσοτάκη στον Ερντογάν

Μια συγκροτημένη παρουσίαση των ελληνικών θέσεων για τη νέα κρίση που προκαλεί τη Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο ήταν το απογευματινό διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το διάγγελμά του επιχείρησε από τη μια μεριά να κρατήσει υψηλά το φρόνημα του ελληνικού λαού, παρουσιάζοντας ψύχραιμα αλλά στις πραγματικές της διαστάσεις τη νέα κρίση, κι από την άλλη να εξηγήσει στη διεθνή κοινότητα τους κινδύνους που προκαλεί ο Ερντογάν με την πολιτική του να δημιουργεί περιφερειακές κρίσεις, μόνο και μόνο για να ικανοποιεί το εθνικιστικό και πολεμοχαρές κομμάτι της τουρκικής κοινωνίας.

Όπως συνηθίζει ο κ. Μητσοτάκης, χρησιμοποίησε το μειλίχιο, αλλά αποφασιστικό ύφος που μας έχει συνηθίσει. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι δεν έστειλε μηνύματα στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στη διεθνή κοινότητα, ακόμα και στην Άγκυρα.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θέλετε να τα ξέρετε όλα για την Ευρώπη; - Πατήστε like στη σελίδα του EUROLETTER στο facebook

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Τα επτά «μηνύματα- καρφιά» του διαγγέλματος Μητσοτάκη προς την Τουρκία και την πειρατική της πολιτική είναι τα εξής.

1 Ελλάδα ίσον Ευρώπη:

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε το διάγγελμά του με τη φράση «Η Ελλάδα είναι μία χώρα υπερήφανη και ισχυρή. Μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας και πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο…», κάνοντας εξαρχής σαφές ότι κάθε απειλή ή προσβολή εναντίον της χώρας μας, είναι αυτονόητα απειλή και προσβολή εναντίον της Ευρώπης.

Στη συνέχεια το πρωθυπουργικό διάγγελμα τόνισε και πάλι τον αντιευρωπαϊκό χαρακτήρα των τουρκικών προκλήσεων: «…Η αντίδραση της Τουρκίας στην καθ’ όλα νόμιμη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο δείχνει, δυστυχώς, ότι δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με τις Ευρωπαϊκές αρχές του 21ου αιώνα»

Λίγο πιο κάτω ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι «ενημερώνουμε φίλες χώρες και τη διεθνή κοινή γνώμη. Και κινητοποιούμε συμμάχους και εταίρους. Δεν είμαστε μόνοι σε αυτήν την προσπάθεια. Η άμεση ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο αίτημά μας να συγκληθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων επιβεβαιώνει ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αλλά και τις σχέσεις όλης της Ευρώπης με την Τουρκία...».

Με αυτές του τις αναφορές ο κ. Μητσοτάκης από τη μια εμπεδώνει στη συνείδηση των Ελλήνων ότι η χώρα μας έχει σταθερό συμπαραστάτη τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, από την άλλη αποτρέπει τον Ερντογάν από το να μετατρέψει τη νέα κρίση σε μια ελληνοτουρκική διαφορά, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί ένα πλαίσιο, μέσα στο οποίο πολύ δύσκολα κάποιος ευρωπαϊκός παράγων θα μπορούσε να τηρήσει αποστάσεις από τις ελληνικές θέσεις.

2. Η Ελλάδα παράγων σταθερότητας, η Τουρκία παράγων προβλημάτων:

Ο κ Μητσοτάκης έσπευσε από την αρχή του διαγγέλματός του να «θυμίσει» σε Έλληνες και ξένους, ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας υπέγραψε οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών και την Ιταλία και την Αίγυπτο μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Το μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία είναι ξεκάθαρο: Κλείνουμε εκκρεμότητες του παρελθόντος και δημιουργούμε σταθερές φιλίες στην περιοχή, βασισμένες σε αμοιβαία αποδεκτές συμφωνίες. Γινόμαστε πιο ισχυροί και στο επίπεδο των συμμάχων.

Αντίστοιχα, το μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα είναι εξίσου σαφές: Η Ελλάδα κτίζει περιφερειακή σταθερότητα με τις αλλεπάλληλες συμφωνίες, σε αντίθεση με την Τουρκία που έχει «καταφέρει» να μην έχει καλές σχέσεις με κανέναν γείτονά της: Ούτε με το Ιράκ, ούτε με τη Συρία, ούτε με το Ισραήλ, ούτε με τη Σαουδική Αραβία, ούτε με την Αίγυπτο, ούτε με την Ελλάδα… Από τις δυο χώρες, η Ελλάδα είναι παράγων σταθερότητας και η Τουρκία γεννήτορας προβλημάτων και έντασης.

3. Αν περάσει σήμερα ο εκβιασμός της Τουρκίας στην Ελλάδα, τότε η Άγκυρα θα εκβιάζει παντού και πάντα, αφού η τακτική αυτή θα της αποφέρει κέρδη.

Αυτό είναι το κύριο μήνυμα της φράσης του Έλληνα πρωθυπουργού ότι η Τουρκία «δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με τις Ευρωπαϊκές αρχές του 21ου αιώνα…». Ο κ. Μητσοτάκης θύμισε στους Ευρωπαίους με τους οποίους τηλεφωνήθηκε το τελευταίο διήμερο τον τρόπο με τον οποίο εκβίαζε ο Ερντογάν με το μεταναστευτικό πριν από λίγα χρόνια, και τότε η ΕΕ αποφάσισε να προχωρήσει σε συμφωνία μαζί του, την οποία αυτός έκτοτε παραβιάζει όποτε θέλει (όπως πήγε να κάνει στον Έβρο) παρά τα πολλά κονδύλια που έχει πάρει. Ο κ. Μητσοτάκης εξηγεί στους συνομιλητές του ότι αυτή η τακτική έχει αποθρασύνει τον Τούρκο πρόεδρο και πρέπει να σταματήσει.

4. Ελλάδα ανοικτή στον διάλογο:

Εδώ ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, προσθέτοντας φυσικά ότι το μόνο ζήτημα που μένει προς επίλυση (με διάλογο ή προσφυγή σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο) είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία και κανένα άλλο. Απέρριψε με αυτό τον τρόπο τις θρασείες τουρκικές διεκδικήσεις πέρα από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και δέσμευσε την Ελλάδα να μην αποστεί από αυτή τη θέση, η οποία αποτελεί από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή την πάγια ελληνική θέση επί του θέματος. Παράλληλα ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε τη δική του απάντηση στην πομφόλυγα Ερντογάν περί… συνόδου των μεσογειακών λαών γύρω από ένα τραπέζι για να λυθούν… όλα τα προβλήματα.

5. Συνεχής αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας:

Ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι η συνεχής επίκληση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας ισχυροποιεί την εικόνα της Ελλάδος ως σταθεροποιητικού παράγοντα στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Παράλληλα, ζητεί από τους συνομιλητές του να αναρωτηθούν πάνω σε ποια νομική βάση προτείνει διάλογο ο κ. Ερντογάν. Εν συντομία αναφέρει στους ηγέτες με τους οποίους συνομιλεί τις βασικές διατάξεις της Συνθήκης της Λοζάνης, της Συνθήκης του Μοντρέ και του καθεστώτος των Δωδεκανήσων, ώστε να είναι κι εκείνοι ενήμεροι για το υπάρχον νομικό status, πάνω στο οποίο -και μόνον!- προτίθεται η Αθήνα να κάνει διάλογο. Έτσι εξανεμίζει τις εκκλήσεις Ερντογάν που περισσότερο θυμίζουν ανατολίτικο παζάρι και λιγότερο σοβαρή πρόταση για διάλογο μεταξύ κρατών.

6. Νέο αυστηρό μήνυμα προς το ΝΑΤΟ:

Η φράση- κλειδί του Κυριάκου Μητσοτάκη στο διάγγελμά του είναι «Ας το γνωρίζουν όλοι: Ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί, όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση…». Το μήνυμα προς την Ατλαντική Συμμαχία είναι καθαρό: Εάν συνεχίσετε το ρόλο του… Πόντιου Πιλάτου, τότε σε περίπτωση ατυχήματος (δηλαδή θερμού επεισοδίου) μεταξύ δυο κρατών- μελών της Συμμαχίας, ποια θα είναι η θέση σας και με ποια κριτήρια, αν όχι αυτά του Διεθνούς Δικαίου; Αντί λοιπόν να βρεθείτε τότε σε δυσχερή θέση, καλό είναι από τώρα να πιέσετε την Άγκυρα να πάψει να προκαλεί τέτοιου είδους εντάσεις.

7. Η τακτική Ερντογάν, παράδειγμα για τους λαϊκιστές σε όλη την Ευρώπη:

«Δεν σηκώνουμε σημαία ευκαιρίας» είπε στο διάγγελμά του ο κ. Μητσοτάκης. Στις τηλεφωνικές επαφές του με Ευρωπαίους ηγέτες, είναι πιο αναλυτικός. Η ευκαιριακή πολιτική Ερντογάν προσφέρει παραδείγματα και «δίνει ιδέες» στους λαϊκιστές που καιροφυλακτούν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αρχίσουν κι εκείνοι τις απειλές και την πρόκληση εντάσεων, με στόχο να επιτύχουν τους σκοπούς τους. Εάν η Ευρώπη -θεωρητικά- κρατούσε μια ουδέτερη στάση έναντι της Άγκυρας, τότε θα έδινε το κακό παράδειγμα στους Ευρωπαίους λαϊκιστές να ακολουθήσουν κι εκείνοι εκβιασμούς τύπου Ερντογάν.