Είστε εδώ

Αυτές είναι οι φετινές υποψηφιότητες για το βραβείο Ζαχάροφ της Ευρώπης

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απονέμει το Βραβείο Ζαχάροφ κάθε χρόνο για να τιμήσει εξαιρετικά άτομα και οργανισμούς που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Το 2019 το βραβείο απονεμήθηκε στον Ilham Tohti, έναν οικονομολόγο των Ουιγούρων που αγωνίζεται για τα δικαιώματα της μειονότητας των Ουιγούρων της Κίνας.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θέλετε να τα ξέρετε όλα για την Ευρώπη; - Πατήστε ΕΔΩ για like στη σελίδα του EUROLETTER στο facebook

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Οι υποψηφιότητες για το βραβείο Ζαχάροφ μπορούν να γίνουν από ευρπωαϊκά πολιτικά κόμματα ή από ομάδες τουλάχιστον 40 ευρωβουλευτών.

Οι υποψηφιότητες για το Βραβείο Ζαχάροφ για την Ελευθερία της Σκέψης το 2020 είναι:

1 - Η δημοκρατική αντιπολίτευση στη Λευκορωσία, όπως αυτή εκπροσωπείται από το Συμβούλιο Συντονισμού. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία γενναίων γυναικών - υποψηφίων για το μεγάλο ευρωπαϊκό βραβείο. Ανάμεσά τους η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια που αναμετρήθηκε με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο στις εκλογές του Αυγούστου, η νομπελίστρια Σβετλάνα Αλέξιεβιτς, η μουσικός και πολιτική ακτιβίστρια Μαρίγια Καλεσνίκοβα κλπ 

2 - Ατομικά υποψήφια είναι η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, μια νοικοκυρά που επελέγη από τους αποκλεισμένους ηγέτες της λευκορωσικής αντιπολίτευσης να σταθεί απέναντι στο καθεστώς Λουκασένκο. 

3 - Όταν το Ισλαμικό Κράτος έφτασε στη Μοσούλη τον Αύγουστο του 2014, ο Αρχιεπίσκοπος Μοσούλης Νατζίμπ Μούσα Μικαήλ, διασφάλισε την εκκένωση της περιοχής από τους Χριστιανούς, τους Σύριους και τους Χαλδαίους κι έτσι απέτρεψε μια μαζική δολοφονία στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Παράλληλα κατάφερε να διασώσει περισσότερα από 800 ιστορικά χειρόγραφα που χρονολογούνται από τον 13ο έως τον 19ο αιώνα

4 - Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές της Guapinol στην Ονδούρα, είναι μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Υπεράσπισης των δημόσιων, κοινών Αξιών στην Τοκόα.

5 - Η Μπέρτα Κάσερες, δολοφονήθηκε τον Μάρτιο του 2016, ήταν ένας θαρραλέος οικολόγος και εξέχων ακτιβιστής για τα δικαιώματα της γης από την ιθαγενή κοινότητα Lenka στην Ονδούρα.

6 - Οι ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστές της Πολωνίας ίδρυσαν το 2019 τον ιστότοπο Atlas of Hate, χαρτογραφώντας και παρακολουθώντας πολλούς τοπικούς πολωνικούς δήμους που είχαν υιοθετήσει ή απορρίψει  «αντι-ΛΟΑΤΚΙ ψηφίσματα» ενώ διοχέτευαν πληροφορίες σε ακτιβιστές, μέσα ενημέρωσης και πολιτικούς.