Είστε εδώ

Αποκλιμάκωση: Η Τουρκία αποσύρει τα πλοία της - Φεύγουν και τα ελληνικά

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες μετά την επιστροφή του Ορούτς Ρέις στην Αττάλεια, κι άλλα πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού κατέπλευσαν στη βάση του Ακσάζ, δείχνοντας έτσι τις προθέσεις αποκλιμάκωσης, καθώς στις 24 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ το οποίο αναμένεται να συζητήσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα για τις μονομερείς ενέργειές της σε νερά της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.  

Την ίδια στιγμή και τα ελληνικά πλοία αποχωρούν, ωστόσο υπάρχουν δυο ποιοτικές διαφορές: 

1. Οι ελληνικές δυνάμεις θα παραμείνουν στην περιοχή μέχρι την πλήρη αποχώρηση των Τούρκων και

2. Εξαρχής τα ελληνικά πλοία βρέθηκαν εκεί ακριβώς επειδή οι Τούρκοι είχαν αρχίσει τις μονομερείς ενέργειες

Ενδεικτικό του κλίματος αποκλιμάκωσης είναι πως δύο ελληνικές φρεγάτες αποχώρησαν από την περιοχή. Η φρεγάτα «Λήμνος» εντάσσεαι πλέον στην επιχείρηση «Ειρήνη» στη Λιβύη ενώ η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς κατευθύνεται προς την Κύπρο.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θέλετε να τα ξέρετε όλα για την Ευρώπη; - Πατήστε ΕΔΩ για like στη σελίδα του EUROLETTER στο facebook

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το τελευταίο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε σημαντικές διπλωματικές κινήσεις, καθώς ενεργοποίησε τον διεθνή παράγοντα σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης που συντηρούσε για εσωτερικούς λόγους ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το συνέδριο του Economist ανέφερε πως συνεχίζεται η αποκλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Αγκυρας και μετά την αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ των συμβούλων του ιδίου και εκείνων του Ερντογάν.

«Δεν έχω συνομιλήσει με τον κ. Ερντογάν μετά την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία μας, αλλά σύμβουλοί μας είναι σε επαφή, κάτι που, κατά τη γνώμη μου, είναι σημαντικό. Κι αν συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο, έχω πει ξεκάθαρα ότι είμαι ανοιχτός να αρχίσουμε τις διερευνητικές συνομιλίες πολύ σύντομα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ