Είστε εδώ

Παραμένει ελλειμματικό το εμπορικό ισοζύγιο με την Τουρκία

Ελλειμματικό για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία ήταν το 2020 το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας - Τουρκίας για τη χώρα μας.

Οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν πέρσι σε 1,34 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 32,2%, τοποθετώντας την Τουρκία στην 6η θέση μεταξύ των χωρών-προορισμών των ελληνικών προϊόντων (4η θέση το 2019).

Αντίστοιχα, οι ελληνικές εισαγωγές μειώθηκαν κατά 20,2% σε 1,5 δισ. ευρώ, κατατάσσοντας την Τουρκία στη 13η θέση ανάμεσα στις χώρες - προμηθευτές μας (10η θέση το 2019).

Ο ρόλος των πετρελαιοειδών

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στην Άγκυρα, το 2020 η αξιοσημείωτη μείωση των ελληνικών εξαγωγών πετρελαιοειδών (-56,14%), ανέστρεψε το εμπορικό ισοζύγιο, διαμορφώνοντας για την Ελλάδα έλλειμμα ύψους 213 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο η λειτουργία του διυλιστηρίου STAR στη Σμύρνη, καθώς και αντίστοιχες επενδύσεις που υλοποιούνται με ταχύ ρυθμό σε άλλες περιοχές της Τουρκίας, εκτιμάται ότι θα υποκαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό τις ελληνικές εξαγωγές πετρελαιοειδών.

Προστατευτισμός

Στην ίδια έκθεση υπογραμμίζεται ότι οι περυσινές εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές εμπορικές σχέσεις μπορούν να αποδοθούν, τόσο στην ανταγωνιστικότητα των τουρκικών προϊόντων λόγω αντικειμενικών παραγόντων (μέγεθος εγχώριας αγοράς, χαμηλότερο εργατικό και λειτουργικό κόστος) όσο και στον προστατευτισμό που χαρακτηρίζει την τουρκική εμπορική πολιτική.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:

 • η μείωση των ελληνικών εξαγωγών χαλκοσωλήνων από €43 εκατ. το 2017 σε €26,6 εκατ. το 2020 (-38,1%), μετά την επιβολή τουρκικών δασμών antidumping
 • η αύξηση των εισαγωγών τουρκικών ιχθυηρών από €31,1 εκατ. το 2017 σε €56,2 εκατ. το 2020 (+80%)

Ποιοι τομείς έχουν προοπτικές

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στον τομέα των αγροτικών προϊόντων και των τροφίμων, αυτός διέπεται από υψηλό προστατευτισμό, ως προς τον εξωτερικό ανταγωνισμό, είτε μέσω πρακτικών που δυσχεραίνουν τις εισαγωγές, είτε μέσω υψηλών δασμών. Το γεγονός αυτό,  σε συνδυασμό με τις ανταγωνιστικές τιμές των τουρκικών προϊόντων, προκαλούν δυσκολίες στην εξαγωγή συγκεκριμένων κατηγοριών τροφίμων. 

Ωστόσο Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στην Άγκυρα διαβλέπει θετικές προοπτικές ανάπτυξης σε τρόφιμα όπως:

 • Κακάο
 • Σοκολατοειδή
 • Καφέ
 • κατεψυγμένα-κατεψυγμένης ζύμης
 • βιολογικά
 • έτοιμα για μαγείρεμα ή για κατανάλωση τρόφιμα
 • gourmet
 • εθνικά προϊόντα
 • προϊόντα υγιεινής διατροφής

Εξάγουμε κυρίως ρύζι

Οι ελληνικές εξαγωγές τροφίμων παραμένουν περιορισμένες με κυριότερες αυτές των δημητριακών (κυρίως ρύζι), οι οποίες αν και μειωμένες το 2020 (-29,8%), αποτελούσαν το 71% των ελληνικών εξαγωγών τροφίμων στην Τουρκία και το 3,2% των συνολικών εξαγωγών μη συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών.

Ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση τα παρασκευάσματα διατροφής και τα φρούτα / ξηροί καρποί, ενώ είναι αμελητέες οι εξαγωγές ελαιολάδου, ποτών και τυροκομικών, λόγω κυρίως των ιδιαιτέρως υψηλών δασμών.

πηγή: imerisia.gr