Είστε εδώ

Μ. Σχοινάς: «Στην Ευρώπη χτίζουμε μια κυβερνοασπίδα»

«Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι κεντρικό μέρος της Ένωσης Ασφαλείας» τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς κατά την παρουσίαση της νέας στρατηγικής της ΕΕ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει πλέον διάκριση μεταξύ διαδικτυακών και απειλών εκτός δικτύου. Το ψηφιακό και το φυσικό είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένα» και υπογράμμισε ότι «η σημερινή δέσμη μέτρων δείχνει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλους τους πόρους και την τεχνογνωσία της για να προετοιμαστεί και να ανταποκριθεί σε φυσικές και κυβερνοαπειλές με το ίδιο επίπεδο αποφασιστικότητας».

Eπιπροσθέτως, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι «η στρατηγική της ΕΕ θα στρώσει το δρόμο για καλύτερη ασφάλεια για όλους στην ΕΕ, θα λειτουργήσει ως ασπίδα, η οποία θα μας προστατεύει απέναντι στην αναπτυσσόμενη απειλή στον κυβερνοχώρο».

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θέλετε να τα ξέρετε όλα για την Ευρώπη; - Πατήστε ΕΔΩ για like στη σελίδα του EUROLETTER στο facebook

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ως βασική συνιστώσα της διαμόρφωσης του ψηφιακού μέλλοντος της Ευρώπης, του σχεδίου αποκατάστασης για την Ευρώπη και της στρατηγικής της ΕΕ για την ασφάλεια, η στρατηγική θα ενισχύσει τη συλλογική ανθεκτικότητα της Ευρώπης έναντι των απειλών στον κυβερνοχώρο και θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι όλοι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν πλήρως από αξιόπιστες υπηρεσίες και ψηφιακά εργαλεία. Είτε πρόκειται για τις συνδεδεμένες συσκευές, το ηλεκτρικό δίκτυο, είτε τις τράπεζες, τα αεροπλάνα, τις δημόσιες διοικήσεις και τα νοσοκομεία που χρησιμοποιούν ή συχνάζουν οι Ευρωπαίοι, αξίζουν να το πράξουν με τη διαβεβαίωση ότι θα προστατευτούν από απειλές στον κυβερνοχώρο.

Η νέα στρατηγική για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο επιτρέπει επίσης στην ΕΕ να εντείνει την ηγεσία της σε διεθνείς κανόνες και πρότυπα στον κυβερνοχώρο και να ενισχύσει τη συνεργασία με εταίρους σε όλο τον κόσμο για την προώθηση ενός παγκόσμιου, ανοικτού, σταθερού και ασφαλούς κυβερνοχώρου, που βασίζεται στο κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και δημοκρατικές αξίες.

Η νέα στρατηγική για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο στοχεύει στη διαφύλαξη ενός παγκόσμιου και ανοικτού Διαδικτύου, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει διασφαλίσεις, όχι μόνο για την ασφάλεια αλλά και για την προστασία των ευρωπαϊκών αξιών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων. Με βάση τα επιτεύγματα των τελευταίων μηνών και ετών, περιέχει συγκεκριμένες προτάσεις για ρυθμιστικές, επενδυτικές και πολιτικές πρωτοβουλίες, σε τρεις τομείς δράσης της ΕΕ:

1. Ανθεκτικότητα, τεχνολογική κυριαρχία και ηγεσία

2. Δημιουργία επιχειρησιακής ικανότητας για πρόληψη, αποτροπή και αντίδραση

3. Προώθηση ενός παγκόσμιου και ανοικτού κυβερνοχώρου μέσω αυξημένης συνεργασίας

H Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ, σημείωσε ότι «η Ευρώπη έχει δεσμευτεί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας και της οικονομίας μας. Επομένως, πρέπει να το υποστηρίξουμε με πρωτοφανή επίπεδα επενδύσεων» ενώ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε ότι «η διεθνής ασφάλεια και σταθερότητα εξαρτάται περισσότερο από ποτέ από έναν παγκόσμιο, ανοιχτό, σταθερό και ασφαλή κυβερνοχώρο όπου γίνεται σεβαστό το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι ελευθερίες και η δημοκρατία»

Ο Τιερί Μπρετόν Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά επισήμανε ότι «οι απειλές στον κυβερνοχώρο εξελίσσονται γρήγορα, είναι όλο και πιο περίπλοκες και προσαρμόσιμες. Για να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες και οι υποδομές μας προστατεύονται, πρέπει να σκεφτούμε αρκετά βήματα μπροστά».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει τη νέα στρατηγική για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο τους επόμενους μήνες. Θα υποβάλλονται τακτικά εκθέσεις σχετικά με την πρόοδο που σημειώνεται και θα ενημερώνεται πλήρως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα ενδιαφερόμενα μέρη, ενώ θα υπάρχει συμμετοχή σε όλες τις σχετικές δράσεις.