Είστε εδώ

Κομισιόν: Δεξιότητες για ανταγωνιστικότητα, δικαιοσύνη κι ανθεκτικότητα

Με την παρουσίαση της ευρωπαϊκής ατζέντας δεξιοτήτων για βιώσιμη ανταγωνιστικότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και ανθεκτικότητα, η Κομισιόν θέτει φιλόδοξους στόχους για την βελτίωση των υφιστάμενων δεξιοτήτων και την κατάρτιση σε νέες (δεξιότητες) κάτι που θα επιτευχθεί μέσα στην επόμενη πενταετία, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι 12 δράσεις στις οποίες επικεντρώνεται εστιάζουν στις δεξιότητες για θέσεις εργασίας σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, εταιρίες, κοινωνικούς εταίρους με στόχο την συνέργεια που θα οδηγήσει στην αλλαγή, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα τους πολίτες προς τη δια βίου μάθηση, χρησιμοποιώντας ως καταλύτη τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι το δικαίωμα στην κατάρτιση και τη διά βίου μάθηση που προβλέπεται από τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων να γίνει πραγματικότητα σε όλη την Ευρώπη.

Η Επιτροπή θέτει τις δεξιότητες στο επίκεντρο της ατζέντας της πολιτικής της ΕΕ, επενδύοντας σε ανθρώπους και τις δεξιότητές τους για μια βιώσιμη ανάκαμψη μετά την πανδημία του ιού κορονοϊού.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής τόνισε ότι «τώρα είναι η ώρα να συνεργαστούμε και να ξεκλειδώσουμε μια επανάσταση των δεξιοτήτων, χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω».

«Αυτή η άνευ προηγουμένου κρίση, χρειάζεται μια άνευ προηγουμένου απάντηση. Mία απάντηση που θα είναι χρήσιμη τώρα, αλλά και για πολλά χρόνια. Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ να επενδύσουν στις δεξιότητες», ανέφερε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, υπογραμμίζοντας ότι «τα δισεκατομμύρια της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης που προτείνονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης της ΕΕ και στον μελλοντικό μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ αποδεικνύουν ότι είναι η ευκαιρία για να γίνει αυτό».

Για την ανάγκη παροχής βοήθειας στη νέα γενιά Ευρωπαίων έκανε λόγο ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις έτσι ώστε «να εξελιχθούν και να ανέβουν την επαγγελματική σκάλα, ειδικά αυτή την περίοδο της κρίσης».

Ο Επίτροπος για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα, Νίκολας Σμιτ, σημείωσε ότι: «Η εξειδίκευση του εργατικού δυναμικού μας είναι μία από τις βασικές απαντήσεις προς την ανάκαμψη, και το να παρέχουμε στους πολίτες την ευκαιρία να αποκτήσουν τις δεξιότητες που χρειάζονται είναι το κλειδί της προετοιμασίας για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση».

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι 12 δράσεις στην οποία βασίζεται η Ατζέντα Δεξιοτήτων είναι οι εξής:

1. Σύμφωνο για τις δεξιότητες

2. Ενίσχυση της νοημοσύνης δεξιοτήτων

3. Υποστήριξη της ΕΕ για στρατηγική εθνική δράση αναβάθμισης

4. Πρόταση σύστασης του Συμβουλίου για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση για βιώσιμη ανταγωνιστικότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και ανθεκτικότητα

5. Εφαρμογή της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας πανεπιστημίων και αναβάθμιση επιστημόνων

6. Δεξιότητες υποστήριξης των πράσινης και ψηφιακής μετάβασης

7. Αύξηση αποφοίτων STEM και προώθηση επιχειρηματικών και εγκάρσιων δεξιοτήτων

8. Δεξιότητες για τη ζωή

9. Πρωτοβουλία για προσωπικούς λογαριασμούς μάθησης

10. Ευρωπαϊκή προσέγγιση για τα μικρο-διαπιστευτήρια

11. Νέα πλατφόρμα Europass

12. Βελτίωση του πλαισίου που επιτρέπει το ξεκλείδωμα των ιδιωτικών επενδύσεων των κρατών μελών και των δεξιοτήτων

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα 22 δισ. ευρώ από το NextGenerationEU και τον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ, αφορούν στην επαγγελματική υποστήριξη των νέων.