Είστε εδώ

Φον ντερ Λάιεν: Όχι στους τουρκικούς εκβιασμούς- Παγκόσμια Σύνοδος για κορονοϊό

Καθαρή θέση υπέρ των θέσεων Ελλάδας και Κύπρου έλαβε σήμερα η Γερμανίδα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που στην πρώτη ομιλία της με αυτή την ιδιότητα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε λόγο για «επιθετικές ενέργειες» εκ μέρους της Τουρκίας και κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες, ώστε να υπάρξει διάλογος.

Στην ίδια ώρα διαβεβαίωσε Ελλάδα και Κύπρο ότι «μπορούν πάντοτε να βασίζονται στην αλληλεγγύη μας για την προστασία των νόμιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων τους».

Η αναφορά της κυρίας φον ντερ Λάιεν στην πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία έχει ως εξής:

Η Τουρκία είναι σημαντικός γείτονας ωστόσο παρόλο που βρισκόμαστε κοντά στο χάρτη η απόσταση μεταξύ μας φαίνεται να αυξάνεται.

Η Τουρκία βρίσκεται σε μια προβληματική περιοχή, είναι σημαντικός οικονομικός και εμπορικός εταίρος και φιλοξενεί εκατομμύρια προσφύγων αλλά τίποτα δεν δικαιολογεί τις επιθετικές ενέργειες εναντίον των γειτόνων της.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θέλετε να τα ξέρετε όλα για την Ευρώπη; - Πατήστε ΕΔΩ για like στη σελίδα του EUROLETTER στο facebook

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η Ελλάδα και η Κύπρος ως κράτη μέλη μας μπορούν πάντοτε να βασίζονται στην αλληλεγγύη μας για την προστασία των νόμιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων τους

Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες και να υπάρξει διάλογος, αυτή είναι η μόνη λύση

Όσον αφορά το ζήτημα των κυρώσεων που θα μπορεί να επιβάλει η ΕΕ σε τρίτο κράτος η κυρία φον ντερ Λάιεν πρότεινε να υπάρξει αυξημένη πλειοψηφία και όχι ομοφωνία.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα προτείνει νόμο για αυτόματες κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε τρίτες χώρες.

leyen-60432.jpg

Ενωμένοι απέναντι στον κορονοϊό

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ξεκίνησε την ομιλία της ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου για την «Κατάσταση της Ένωσης» αναφερόμενη στην πανδημία του κορονοϊού.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έθεσε φιλόδοξους στόχους ώστε τα 27 κράτη-μέλη να γίνουν πιο ανθεκτικά στις μελλοντικές κρίσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργήσει τον δικό της οργανισμό για τη βιοϊατρική έρευνα ενώ, όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα συγκαλέσει μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την υγεία στην Ιταλία το επόμενο έτος, σε μια προσπάθεια να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για μελλοντικές πανδημίες.

"Επειδή ήταν μια παγκόσμια κρίση, πρέπει να αντλήσουμε τα παγκόσμια διδάγματα. Γι' αυτό, μαζί με τον πρωθυπουργό Κόντε και την ιταλική προεδρία της G20, θα συγκαλέσω μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την υγεία την επόμενη χρονιά στην Ιταλία", σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Επιπροσθέτως, επισήμανε ότι θα προτείνει την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, καθώς και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργανισμού για προηγμένη βιοϊατρική έρευνα και ανάπτυξη.

Παράλληλα, παρουσίασε ένα σχέδιο μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, από τον υπάρχοντα στόχο του 40%, και ζήτησε μεγαλύτερες επενδύσεις στην τεχνολογία ώστε η Ευρώπη να ανταγωνιστεί πιο έντονα με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ΕΕ πλήττεται εδώ και χρόνια από κρίσεις, από την οικονομική κατάρρευση του 2008 έως τις διαμάχες για τη μετανάστευση και την παρατεταμένη ιστορία της εξόδου της Βρετανίας από το μπλοκ, ανέφερε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

leyen-504.jpg

Τον Ιούλιο τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα σχέδιο τόνωσης που άνοιξε τον δρόμο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια ευρώ στις κεφαλαιαγορές εξ ονόματος όλων αυτών, μια πρωτοφανή πράξη αλληλεγγύης εδώ και σχεδόν επτά δεκαετίες ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η κ. φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι "αυτή είναι η στιγμή για την Ευρώπη" και προσέθεσε ότι "τους τελευταίους μήνες ανακαλύψαμε ξανά την αξία αυτού που θεωρούμε κοινό. Μετατρέψαμε τον φόβο και τους διαχωρισμούς μεταξύ των κρατών μελών σε εμπιστοσύνη στην Ένωσή μας."

Οι υπόλοιπες αναφορές της προέδρου της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε σήμερα πως θα παρουσιάσει «ένα σχέδιο δράσης» κατά του ρατσισμού και των «εγκλημάτων μίσους, τα οποία βασίζονται στη φυλή, τη θρησκεία, το φύλο ή τη σεξουαλικότητα».

«Είναι καιρός πλέον να οικοδομήσουμε μια Ένωση αληθινά αντιρατσιστική --καταδικάζοντας τον ρατσισμό, αλλά και αναλαμβάνοντας δράσεις», υπογράμμισε κατά την ετήσια ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης, την οποία εκφώνησε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν καταφέρθηκε εναντίον των ομοφοβικών πολιτικών της εθνικιστικής κυβέρνησης στη Βαρσοβία λέγοντας πως στην ΕΕ «δεν υπάρχει χώρος» για περιφέρειες όπως αυτές της Πολωνίας που ανακηρύχθηκαν σε «ζώνες χωρίς ΛΟΑΤΚΙ».

leyen-european-parliament-sept2020-0545.jpg

«Οι ζώνες χωρίς ΛΟΑΤΚΙ είναι ζώνες χωρίς ανθρωπιά. Και δεν έχουν χώρο στην (Ευρωπαϊκή) Ένωσή μας», τόνισε προσθέτοντας πως «παραβιάσεις του κράτους δικαίου δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές».

Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας δήλωσε πως μια πόλη που έχασε τη χρηματοδότηση της ΕΕ επειδή ανακηρύχθηκε σε ζώνη ελεύθερη από τη «ΛΟΑΤΚΙ ιδεολογία», θα λάβει κυβερνητική οικονομική στήριξη.

Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως η Κομισιόν θα παρουσιάσει σύντομα «μια στρατηγική για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ» στην ΕΕ, ενώ θα ασκήσει επίσης πίεση για την αμοιβαία αναγνώριση των οικογενειακών σχέσεων στην Ένωση.

«Αν είσαι συγγενής σε μια χώρα, είσαι συγγενής σε κάθε χώρα», υπογράμμισε.

Αυτή τη στιγμή, ορισμένες χώρες της ΕΕ αναγνωρίζουν τον γάμο μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου και την ιδιότητα του γονέα για τα πρόσωπα αυτά, αλλά άλλες όχι.

«Το να είσαι ο εαυτός σου δεν είναι θέμα ιδεολογίας. Είναι η ταυτότητά σου. Και κανένας δεν θα μπορέσει ποτέ να σου την πάρει», υπογράμμισε η γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν.

Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ακόμη πως οι χώρες της ΕΕ πρέπει να είναι ταχύτερες στην εξωτερική πολιτική τους όταν πρόκειται να υποστηρίξουν διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας στη Λευκορωσία ή να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στη Ρωσία και την Τουρκία.

«Γιατί απλές δηλώσεις για τις αξίες της ΕΕ καθυστερούν, αμβλύνονται ή εξαρτώνται από άλλα κίνητρα;», ρώτησε. «Όταν κράτη μέλη λένε πως η Ευρώπη είναι υπερβολικά αργή, τους λέω, φανείτε θαρραλέοι και κινηθείτε τελικά προς τις ψηφοφορίες με αυξημένη πλειοψηφία», δήλωσε αναφερόμενη στο μπλοκάρισμα αποφάσεων οι οποίες σήμερα πρέπει να λαμβάνονται με ομοφωνία από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο εθνικισμός των εμβολίων

Εξάλλου, μπροστά στον άγριο παγκόσμιο ανταγωνισμό για την αναζήτηση ενός εμβολίου, προειδοποίησε πως «ο εθνικισμός των εμβολίων θέτει ζωές σε κίνδυνο».

«Οφείλουμε να φροντίσουμε ώστε οι ευρωπαίοι πολίτες και οι πολίτες ολόκληρου του κόσμου να έχουν πρόσβαση (στο μελλοντικό εμβόλιο). Κανένας ανάμεσά μας δεν θα είναι ασφαλής όσο δεν θα είμαστε όλοι ασφαλείς», τόνισε.

Το Brexit

Όσον αφορά το μέτωπο του Brexit και καθώς οι σχέσεις με το Λονδίνο εντείνονται, η φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε: η συμφωνία, η οποία σφραγίζει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου και υπογράφηκε τον Ιανουάριο, δεν μπορεί να τροποποιηθεί μονομερώς.

«Είναι ένα ζήτημα δικαίου, εμπιστοσύνης και καλής πίστης... Η εμπιστοσύνη είναι το θεμέλιο κάθε ισχυρής σύμπραξης», τόνισε, την ώρα που το βρετανικό κοινοβούλιο ενέκρινε ένα νομοσχέδιο το οποίο αναθεωρεί εν μέρει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας αποχώρησης και ενώ οι προοπτικές για μια συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου μειώνονται.

Η μετανάστευση

Σχετικά με το εξαιρετικά ευαίσθητο για την ΕΕ ζήτημα της μετανάστευσης, η φον ντερ Λάιεν, η οποία πρόκειται να παρουσιάσει στις 23 Σεπτεμβρίου μια πολυαναμενόμενη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, δήλωσε πως η πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόριας υπενθυμίζει «οδυνηρά πως η Ευρώπη οφείλει να δρα με ενότητα».

«Καθώς εντείνουμε τις προσπάθειές μας (σε ευρωπαϊκό επίπεδο), αναμένουμε και από όλα τα κράτη μέλη να εντείνουν κι αυτά τις προσπάθειές τους», δήλωσε, καθώς στο παρελθόν ορισμένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης είχαν αρνηθεί να υποδεχθούν αιτούντες άσυλο.