Είστε εδώ

Χάσμα ΗΠΑ - Ευρώπης με ευθύνη Τραμπ

της Κατερίνας Τζαβάρα

Πέντε μήνες πριν από τις αμερικανικές εκλογές, οι διατλαντικές σχέσεις καταγράφουν νέο χαμηλό ρεκόρ, όπως εκτιμούν αναλυτές, οι οποίοι ταυτόχρονα θεωρούν πως βρισκόμαστε στο κρισιμότερο σημείο της συνεργασίας Ευρώπης – ΗΠΑ.

Όσο κι αν στην αρχή της προεδρικής θητείας του ο Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να αφήνει για αργότερα την ουσιαστική εξέταση των σχέσεων με την Ευρώπη τώρα πλέον είναι αισθητή «η πικρή επίγευση που άφησαν στους Ευρωπαίους ηγέτες τρία χρόνια προσπαθειών και αποτυχίας να πειστεί ο ευέξαπτος Αμερικανός πρόεδρος να συμφωνήσει με τη Δυτική Συμμαχία. Τώρα πλέον δεν έχουν ψευδαισθήσεις σχετικά με το αν ο Τραμπ πρόκειται να αλλάξει. Το ερώτημα είναι μόνο αν θα κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου», έγραψε η Politico.

Η διαβάθμιση της επιδείνωσης των σχέσεων δεν ακολούθησε κάποια συγκεκριμένη πορεία αλλά έχει σταθερά σημεία αναφοράς. Έτσι, από τη στιγμή που η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι δεν θα παραστεί στην επικείμενο σύνοδο κορυφής της G7 επικαλούμενη το συνεχιζόμενο κίνδυνο λόγω της πανδημίας, ο Αμερικανός πρόεδρος, δεν έχασε χρόνο να «χτυπήσει», χλευάζοντας τη λέσχη των οικονομικών δυνάμεων και χαρακτηρίζοντάς τη «ξεπερασμένη». Ταυτόχρονα, εξήγγειλε απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από τα γερμανικά εδάφη.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού κι ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αναγνώριζαν μεν τα προβλήματα στη σχέση τους με τον Αμερικανό πρόεδρο αλλά πίστευαν ότι τουλάχιστον αυτή είχε σταθεροποιηθεί, τα πράγματα επιδεινώθηκαν.

Με τις κατηγορίες από τη Γερμανία ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε να αγοράσει μια βιοϊατρική εταιρεία η οποία εργάζεται για την ανάπτυξη εμβολίου, η όποια λεπτή ισορροπία ανατράπηκε. Η Ουάσιγκτον διέψευσε τους ισχυρισμούς αλλά είναι υπαρκτός ο φόβος για επικείμενο πόλεμο εμβολίων ιδιαιτέρως λόγω της άρνησης του Αμερικανού προέδρου να συμμετέχει σε μια ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας και ενορχήστρωσης εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για την ανταπόκριση στην κρίση του κορονοϊού. Έτι περαιτέρω, αντιμέτωπος με μια έντονη κριτική για κακοδιαχείριση της πανδημίας στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τραμπ καταφέρθηκε εναντίον της Κίνας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ενώ ανακοίνωσε επίσης ότι διακόπτει  τις σχέσεις με την υπηρεσία υγείας των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως πολύ σκληρά πρόσθεσε σε άλλο σημείο η Politico «στις Βρυξέλλες και σε άλλες πρωτεύουσες της ΕΕ, τα πρόσφατα γεγονότα επιβεβαίωσαν μόνο τη γνησιότητα των ενστίκτων του Τραμπ σχετικά με τις διατλαντικές σχέσεις: να αντιμετωπίζει δηλαδή του στενότερους ιστορικά συμμάχους της Αμερικής ως σάκους του μποξ, όπου και θα ξεσπά τις σπάνιες στιγμές που δεν θα τους ξεχνά εντελώς σε μια σκοτεινή γωνία στα υπόγεια του εγκεφάλου του».